Néhány szó a látássérült weboldalakról

Az internet terjedésével együtt egyre nagyobb számú felhasználói tábor igényeinek kiszolgálása válik célszerűvé. Különbséget lehet tenni a közszolgálati, szórakoztató, céges és egyéb tartalom szolgáltató oldalak között.

Az egyes területek tekintetében az üzemeltető (és megbítozz SEO-s mukatárs) döntése alapján és mértékben alkalmaznak bizonyos technológiákat.

Azonban bármely területen is működik az oldal a mobilos megjelenés képessége ma már iparági sztenderdnek tekinthető.

Ezzel ellentétben a látássérültek könyebb tartalom elérését manapság inkább csak a közszolgálati portálok tekintik saját megoldandó feladatuknak.

Milyen a látássérültek számára megfelelő weboldal?

Látássérült embertársaink a weboldalak használatához sokszor külsős segédprogramokat használnak, melyek felolvassák az adott oldal tartalmát. Azonban a látók számára készített, képekkel, ikonokkal egyéb grafikai elemekkel és látványos elrendezéssel megvalósított oldalak esetében a felolvasó sokszor nehezen navigál, a tartalom értelmetlen lehet a hallgató számára.

A rosszul látók esetében fontos tulajdonság, hogy a tartalom kellően kontrasztos megjelenéssel bírjon, hogy a szöveg jól kivehető legyen.

A képek esetében fontos, hogy "alt" taggel legyeke ellátva (mert nem csak a Google keresésben javít, de) a felolvasó programok többnyire ezt az értéket olvassák fel, hogy a látássérült információt kapjon a kép tartalmáról (ezért is ajánlott a képhez kapcsolódó szövegezést használni)

A látássérültek számára megfelelő weboldal kialakítására vonatkozóan létrehoztak egy szabványt, mely iránymutatást ad a megvalósításhoz.

Az alapelvekről itt olvashat: Alapelvek honlapok látássérültek számára is olvasható változatainak elkészítéséhezolvasható változatainak elkészítéséhez

Szabványhoz kapcsolódó értelmezés (W3C - WCAG): Segédlet a Web Akadálymentesítési Útmutató 2.0 (WCAG 2.0) Értelmezéséhez és Alkalmazásához

Tartalom elrejtése felolvasó elöl

Bizonyos esetekben, ha az oldal nagy mértékben megfelel a követelményeknek, csupán egyes részei okozhatnak problémát, a tartalom elrejthető a legtöbb felolvasó számára.

Ehhez az adott tartalmi blokk esetében az ' aria-hidden="true" ' attribútumot kell az adott taghez adni. Pl.:

<p arria-hidden="true">Olvasónak nem látható tartalom</p>